![]() |
Keittiö on usein avoin olohuoneen jatke, jolloin vieraiden kanssa seurustelulle on olemassa hyvät puitteet. |
Keittiön toiminnalliseen suunnitteluun vaikuttavat tilan ja sijainnin lisäksi perheen koko, ruoanlaittotavat ja ruokailutottumukset. Usein keittiössä nautitaan esimerkiksi aamupala. Sitä varten tarvitaan pöytä tai esimerkiksi saareke. Työtason laidalla ei aamukahvia pitäisi hotkaista.
Keittiökalusteet voidaan sijoittaa monella tavalla. Yhdelle seinälle (I), kahdelle seinälle kulmittain (L), vastakkaisille seinille (II) tai kolmelle seinälle (U). Saarekkeilla ja niemekkeillä saa vaihtelua perusmalleihen.
I-keittiöön on vaikea sijoittaa ihanteellisella tavalla liettä, astianpesukonetta, pesupöytää ja kylmäkeskusta. L- ja II-keittiöissä se on jo paljon helpompaa. U-keittiöstä saa tehokkaan ja askeleita säästävän. Kulmien järkevä käyttö on kuitenkin usein ongelmallista. Hyvänä ratkaisuna saattaa olla kulmakaapin avautuminen esimerkiksi ruokailutilan puolelle.
Jos keittiöön sijoitetaan ruokapöytä, se vaatii ympärilleen reilusti tilaa. Jokaista ruokailijaa varten tarvitaan 60 cm:n pituudelta pöytää. Lisäksi tuolien siirtämiseen, istujien ohittamiseen ja kalusteiden ovien aukaisemiseen tarvitaan tilaa.
Erillisen uunin voi upottaa korkeaan uunikomeroon, jolloin sen saa käytön kannalta mahdollisimman mukavalle korkeudelle. Uuniin on helppo kurkistaa ja paistokset on vaivatonta nostaa ulos uunista. Myös mikroaaltouunin voi sijoittaa uunin päälle kaveriksi samaan komeroon. Uunin läheisyydessä pitäisi olla laskutilaa vähintään yhden uunipellin verran.
Lieden ja liesitason molemmilla puolilla kuumuutta kestävä laskutila on lisäetu. Sellaiseksi soveltuu erityisen hyvin aito kivitaso. Myös vesipisteen pitäisi sijaita lähistöllä. Joskus pieni ylimääräinen allas hanoineen on paikallaan.
Astianpesukoneen pitää luonnollisesti olla lähellä pesualtaita. Sen voi sijoittaa uunin tavoin komeroon ja nostaa irti lattiatasosta. Astiat on helppo asetella pesukoneeseen ja ottaa sieltä pois selkää säästäen. Tosin se rajoittaa lasten mahdollisuuksia astioiden asetteluun.
Kylmäkalusteet, etenkin jääkaappi, ovat toistuvassa käytössä ruoan valmistamisen aikana. Nekin pitäisi saada sopimaan lähelle liettä ja pesupöytää. Laskutilaa tarvitaan ostoskassien purkamisessa ja pakastamisen yhteydessä.
Työtasoissa jatkuu sama runsaus. Laminaattitasojen lisäksi valittavina ovat massiivipuutasot monine puulajeineen, suosituiksi tulleet ja edustavat kivitasot sekä kvartsitasot, joilla on kiven ominaisuudet ja runsaasti värivaihtoehtoja.
Keittiökalusteisiin tarjotaan nykyisin monenlaisia erikoiskaappeja. Ne ovat hintansa arvoisia tuomalla työskentelyyn runsaasti lisää mukavuutta.
Keittiökalusteet voidaan sijoittaa monella tavalla. Yhdelle seinälle (I), kahdelle seinälle kulmittain (L), vastakkaisille seinille (II) tai kolmelle seinälle (U). Saarekkeilla ja niemekkeillä saa vaihtelua perusmalleihen.
I-keittiöön on vaikea sijoittaa ihanteellisella tavalla liettä, astianpesukonetta, pesupöytää ja kylmäkeskusta. L- ja II-keittiöissä se on jo paljon helpompaa. U-keittiöstä saa tehokkaan ja askeleita säästävän. Kulmien järkevä käyttö on kuitenkin usein ongelmallista. Hyvänä ratkaisuna saattaa olla kulmakaapin avautuminen esimerkiksi ruokailutilan puolelle.
![]() |
Myös perinteisen ruokakomeron kaltainen kulmatilan kaappi on osoittautunut näppäräksi esimerkiksi isojen pakkausten säilyttämiseen. |
Jos keittiöön sijoitetaan ruokapöytä, se vaatii ympärilleen reilusti tilaa. Jokaista ruokailijaa varten tarvitaan 60 cm:n pituudelta pöytää. Lisäksi tuolien siirtämiseen, istujien ohittamiseen ja kalusteiden ovien aukaisemiseen tarvitaan tilaa.
Kaikki käden ulottuville
Lieden, jääkaapin, pakastimen ja pesualtaiden sekä astianpesukoneen keskinäisistä sijainneista on olemassa hyviksi todetut nyrkkisäännöt. Jos keittiöön sijoitetaan lisäksi puuhella tai leivinuuni, on ratkaistava niiden rakenteelliset vaatimukset ja paloturvalliset suojaetäisyydet.Erillisen uunin voi upottaa korkeaan uunikomeroon, jolloin sen saa käytön kannalta mahdollisimman mukavalle korkeudelle. Uuniin on helppo kurkistaa ja paistokset on vaivatonta nostaa ulos uunista. Myös mikroaaltouunin voi sijoittaa uunin päälle kaveriksi samaan komeroon. Uunin läheisyydessä pitäisi olla laskutilaa vähintään yhden uunipellin verran.
Lieden ja liesitason molemmilla puolilla kuumuutta kestävä laskutila on lisäetu. Sellaiseksi soveltuu erityisen hyvin aito kivitaso. Myös vesipisteen pitäisi sijaita lähistöllä. Joskus pieni ylimääräinen allas hanoineen on paikallaan.
Astianpesukoneen pitää luonnollisesti olla lähellä pesualtaita. Sen voi sijoittaa uunin tavoin komeroon ja nostaa irti lattiatasosta. Astiat on helppo asetella pesukoneeseen ja ottaa sieltä pois selkää säästäen. Tosin se rajoittaa lasten mahdollisuuksia astioiden asetteluun.
Kylmäkalusteet, etenkin jääkaappi, ovat toistuvassa käytössä ruoan valmistamisen aikana. Nekin pitäisi saada sopimaan lähelle liettä ja pesupöytää. Laskutilaa tarvitaan ostoskassien purkamisessa ja pakastamisen yhteydessä.
Vaihtoehtojen runsautta
Keittiökalusteiden rungot valmistetaan pääasiassa melamiinipintaisesta kalustelevystä. Kalusteiden ovissa näkyy varsinainen materiaalien kirjo ja samalla suuret hintaerot. Edullisimmat ovet ovat sileää melamiinia. Seuraavina tulevat laminaattiovet, maalatut mdf-ovet ja viilupintaiset ovet. Arvokkaimpia ovat massiivipuiset, korkeakiiltoiset sekä lakatut ja kuullotetut peiliovet. Helposti kierrätettävät lasiovet ovat ekologinen vaihtoehto. Niitä käyttämällä keittiöön saa modernia raikkautta.Työtasoissa jatkuu sama runsaus. Laminaattitasojen lisäksi valittavina ovat massiivipuutasot monine puulajeineen, suosituiksi tulleet ja edustavat kivitasot sekä kvartsitasot, joilla on kiven ominaisuudet ja runsaasti värivaihtoehtoja.
Keittiökalusteisiin tarjotaan nykyisin monenlaisia erikoiskaappeja. Ne ovat hintansa arvoisia tuomalla työskentelyyn runsaasti lisää mukavuutta.
Laatikostot ovat kehittyneet erityisesti viime vuosina. Niillä voi korvata suurimman osan keittiön ovellisista hyllykaapeista.
Suunnittelu hyvissä ajoin
Keittiön suunnitelmat kannattaa lyödä lukkoon jo rakentamisen alkuvaiheessa. Silloin sähkö- ja vesipisteet saadaan oikeaan paikkaan ensi yrittämällä. Erityisesti talopakettien piirustuksissa keittiö esitetään ikään kuin valmiiksi suunniteltuna ilman, että tuleva asukas on millään tavoin voinut vaikuttaa kalusteiden ja keittiökoneiden sijaintiin.Keittiön yleisilme syntyy monista tekijöistä, kuten kalusteiden ja työtasojen materiaaleista sekä väreistä. Välitilaan ilmettä tuovat lasi, peili, laminaatti ja erikoislaatat. Perinteinen 15x15 cm:n laatta on kadonnut lähes tyystin. Myös erilaiset ripustustangot, koukut ja telineet luovat käytännöllistä viihtyisyyttä valmiissa keittiössä.
Altaiden ja vesikalusteiden vaihtoehdot ovat lähes rajattomat. Myös niiden valinnoissa keittiösuunnittelijan asiantuntemus on erityisen arvokasta. Hyvä suunnittelija esittelee uusia vaihtoehtoja, joita ei edes tule mieleen kotona miettiessä.
Kiitos postauksesta. Varmasti hyödyksi meille, jotka suunnittelevat uutta keittiötä. Meillä työpaikalla on tulossa keittiöremontti, tulee uudet suurkeittiökalusteet ja muut. Uskon myös, että tämä kirjoitus antoi nyt enemmän inspiraatiota ja ideoita. Kiitokset!
VastaaPoistahttps://www.kk-service.fi/suurkeittiolaitteet-ja-kalusteet